Planning Wandeling

Op vrijdag 18 juni wordt er tijdens de Nationale Archeologiedagen 2021 een speciale wandeling georganiseerd. “Ontdek het Romeins verleden” is een informatieve tocht met als kader een landschapsstudie over de Via Belgica en het Romeinse villa landschap.  

De wandeling reserveren gaat heel makkelijk en snel:

  1. Kies eerst het aantal gewenste bezoekers voor deze reservering
  2. Kies een gewenste datum en kies een beschikbaar tijdsblok
  3. Vul je naam en e-mailadres in
  4. Zet twee vinkjes voor akkoord en klik op “Reserveer”

Je krijgt per e-mail een bevestiging van je reservering.

Reserveer

Deze wandeling voert gedeeltelijk over de route waaronder de echte Via Belgica gelopen heeft en hier en daar is opgegraven en weer afgedekt! Verschillende Romeinse elementen in en om Valkenburg worden tijdens de wandeling toegelicht. 

Een ervaren gids neemt u mee over en langs die Romeinse hoofdweg tot de plaats waar men nog niet zo lang geleden een grote Romeinse Villa heeft opgegraven in Meerssen. Deze weg werd door de Romeinen 2000 jaar geleden aangelegd om de militaire troepen van materiaal te voorzien, maar vooral om zo snel mogelijk achter de vijand te kunnen komen als er een bedreiging van buiten het Romeinse Rijk in aantocht was. 

De terugweg dient men met eigen vervoer te doen, of door mee terug te wandelen vanaf Meerssen langs de Geul waar de Via Belgica met paaltjes is aangegeven. De wandeling gaat door bij elke weersomstandigheid; neem evt. een paraplu mee!